vineri, iunie 23, 2006

Monturi match

Montajul clasic: linia de baza cu o pluta "waggler". Este destinata pescuitului in larg, in canale, in riuri lente, pentru distante cuprinse intre 15- 25m. Permite capturarea tuturor specilor de pesti pasnici.


Aceasta montura permite pescuitul in larg la distante mari datorita gramajului mare al plutei. Antena poate fii schimbata pentru o mai buna vizibilitate. Pentru astfel de lansari se recomanda un fir 0.18 - 0.20mm si atasarea plutei cu un adaptor "stonfo".


Aceasta linie permite pescuitul in larg pe vreme fara vint. Se adreseaza pestilor dificili. La pluta se poate schimba antena si este lestata. Adaptorul permite schimbarea rapida a plutei.


Se foloseste la pescuitul pestilor dificili in larg sau la distante foarte mari. Pentru lansarile la mare distanta se recomanda ca pluta sa fie atasata print-un adaptor "stonfo" si sa fie lestata. Dispunerea plumbilor pe linie permite aruncari la distanta chiar pe vint fara incurcaturi ale firului.


Pluta este atasata de linie cu ajutorul unui adaptor "stonfo" culisant si este blocata printr-o alica de plumb nr. 4 Grosul il constitue plumbii SSG sau AAA situati la aproape 1.5m de cirlig.

Struna pentru stiuca

Materiale folosite: struna metalica, cleme de stringere, cleste sau patent.







Un altfel de match

Match-ul este o tehnica foarte eficace pentru capturarea in rauri, balti, lacuri... a pestilor medii, mari. Una din particularitatea monturii este imobilizarea momelii in zona nadita. Dar mentinerea pe patul de nada in curenti violenti sau pe vant, este o problema delicata si greu de realizat. Daca folosim plute mai grele, trebuie folosit un plumbaj mai greu si pestele este obligat sa serveasca o linie grea ce poate avea consecinte nefaste: suspiciune, refuz, mofturi in ceea ce priveste pestii si sigur pescarul nu sesizeaza in timp util muscatura.

Pentru a inlatura aceste dezavantaje, va propun urmatoarea montura:



(desen-Alexandru "Andu" Epuran)

Se pune deasupra plumbului initial un alt plumb care culiseaza pe linia principala. Cum? Simplu, cu ajutorul unei agrafe. Pentru a impiedica socurile provocate de caderea plumbului culisant folosim ca opritor o biluta de cauciuc sau chiar o agrafa cu biluta. In comert puteti gasi diverse tipuri de conectori pentru plute culisante pe care ii puteti folosi cu succes.

Problemele... au disparut (oare?)... cand pestele musca (numai daca are chef, vezi solunara! ), firul culiseaza liber prin interiorul bilutei si... astfel devine posibil pescuitul in curent, pe vant, la distante mari, in loc fix, folosind finetea unei linii echipata cu pluta de chiar... 1gram.

Prietenul nostru, Alexandru "Andu" Epuran, merge chiar mai departe si... propune inlocuirea plumbului cu:

1. feeder inchis;
2. feeder cusca.

Observatie: Montati agrafa invers, ca sa puteti schimba repede plumbul cu feeder:

1. inchis cand "dam" cu viermi (spre iarna, spre primavara);
2. cusca cand folosim nada (eventual amestecata cu viermi - mai la vara!).

Testati acesta montura si astept parerile voastre!

Platica in sezonul rece (la copca)

De curind am fost la pescuit pe lacul Snagov, la copca. Din auzite mergea bine, bibanul, platica... chiar s-au prins bucati de aproximativ un kg. Nu am sa descriu aici echipamentul, monturile... folosit de mine, ci cel pe care l-am vazut la sateni:

1. bat trestie cam de 1m lungime;
2. fir de 0.14-0.18mm;
3. cirlig nr. 10-14 legat direct pe fir;
4. alica de plumb sau folie;
5. pluta de 4-5 cm, sensibila, cilindrica din cocean sau pana cu doua inele la fiecare capat.

Urmatoarele sint aspecte foarte importante de care trebuie sa tinem cont.

In primul rind trebuie sa determinam adincimea apei cu precizie. Cum facem acest lucru? Folosim o alica de plumb care echilibreaza linia (daca plumbul este greu se poate scufunda in mil si vom avea un rezultat eronat... avind in vedere ca masuram in... centimetrii) pe care o tragem linga cirlig. De aici cred ca se descurca fiecare... urmarind pozitia plutei.


Daca momeala ajunge pe fund se ingroapa in mil si pestii nu o mai gasesc. Daca este prea sus, iar nu-i bine... pestele nu o mai ia. Momeala trebuie sa se afle la 1cm, maxim 2 cm de fundul apei.

Pentru a sesiza orice miscare a plutei, cind pestele musca, alica trebuie sa se afle la o distanta mai mare de 3-4 cm de cirlig, iar capatul superior al plutei sa fie la nivelul apei.

Pentru o intepare prompta este importanta distanta firului dintre virful batului si pluta, aceasta este bine sa nu depaseasca 10- 15 centimetrii. Dupa intepare (atentie, platica are gura slaba) putem scoate pestele tragind de fir cu mina.