De curind am fost la pescuit pe lacul Snagov, la copca. Din auzite mergea bine, bibanul, platica... chiar s-au prins bucati de aproximativ un kg. Nu am sa descriu aici echipamentul, monturile... folosit de mine, ci cel pe care l-am vazut la sateni:
1. bat trestie cam de 1m lungime;
2. fir de 0.14-0.18mm;
3. cirlig nr. 10-14 legat direct pe fir;
4. alica de plumb sau folie;
5. pluta de 4-5 cm, sensibila, cilindrica din cocean sau pana cu doua inele la fiecare capat.
Urmatoarele sint aspecte foarte importante de care trebuie sa tinem cont.
In primul rind trebuie sa determinam adincimea apei cu precizie. Cum facem acest lucru? Folosim o alica de plumb care echilibreaza linia (daca plumbul este greu se poate scufunda in mil si vom avea un rezultat eronat... avind in vedere ca masuram in... centimetrii) pe care o tragem linga cirlig. De aici cred ca se descurca fiecare... urmarind pozitia plutei.
Daca momeala ajunge pe fund se ingroapa in mil si pestii nu o mai gasesc. Daca este prea sus, iar nu-i bine... pestele nu o mai ia. Momeala trebuie sa se afle la 1cm, maxim 2 cm de fundul apei.
Pentru a sesiza orice miscare a plutei, cind pestele musca, alica trebuie sa se afle la o distanta mai mare de 3-4 cm de cirlig, iar capatul superior al plutei sa fie la nivelul apei.
Pentru o intepare prompta este importanta distanta firului dintre virful batului si pluta, aceasta este bine sa nu depaseasca 10- 15 centimetrii. Dupa intepare (atentie, platica are gura slaba) putem scoate pestele tragind de fir cu mina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu